domingo, 1 de diciembre de 2019

La violència de genere

Hola amics! Hui vos porte un tema en què em pose seria, és la violència de genere, la qual cosa tots hauríem d'estar conscienciats, però per desgràcia no és així i continuen havent-hi morts i moltes persones que ho patixen i no ho diuen per por o perquè creuen que no són víctimes. 

Dir-me que opineu d'estes dades segons Espanya: En 2013 va haver-hi 53 víctimes mortals; en 2014 van ser 54, en 2015, 60, en 2016 va haver-hi 44 víctimes, en 2017 van ser 49, en 2018 va haver-hi 47 i en 2019 en el que va d'any ascendixen a 51. La veritat és terrible que açò continue succeint. 



Éreu conscient d'estes dades? (i aquesta estadística només és en Espanya). A continuació vaig a comptar-vos més, plans de seguretat i com previndre la violència de genere.

Que és la violència de genere? 

Es tracta d'una violència que afecta les dones pel mer fet de ser-ho. Constituïx un atemptat contra la integritat, la dignitat i la llibertat de les dones, independentment de l'àmbit en què es produïsca. 

S'entén per violència de gènere qualsevol acte violent o agressió, basats en una situació de desigualtat en el marc d'un sistema de relacions de dominació dels hòmens sobre les dones que tinga o puga tindre com a conseqüència un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces de tals actes i la coacció o privació arbitrària de la llibertat, tant si ocorren en l'àmbit públic com en la vida familiar o personal.


Pla de seguretat

Quan es produïsca o cregues que es pode produir una nova agressió: 
  • Evita estar en llocs en què l'agressor puga accedir a objectes perillosos, com la cuina. 
  • Roman en una habitació fora de l'abast de l'agressor i pròxima a la porta del carrer a fi de facilitar-te l'eixida del domicili. 
  • Refugia't amb les teues filles i fills en la casa d'un vei. 
  • Tanca totes les entrades si l'agressor va eixir del lloc. 
  • Inventa un llenguatge de signes o senyals que et permeta comunicar-los als teus hijos/las el moment en què han d'eixir del domicili familiar i acudir a la casa d'un veí o veïna on puguen refugiar-se i demanar ajuda. 
  • Informa d'algun vecino/a de la teua confiança la teua situació i demana-li que cride a la policia en el moment en què senta qualsevol succés violent en el domicili familiar. 
  • Pensa en el domicili d'alguna persona amiga o familiar on refugiar-te fins que no existisca risc i pugues tornar al teu domicili. Si no comptes amb cap persona que puga ajudar-te, localitza amb anterioritat la direcció i el telèfon dels servicis d'atenció a dones víctimes de violència de gènere on podràs demanar ajuda i un allotjament d'urgència. 
  • Ensenya'ls als teus hijos/as a marcar el telèfon d'urgències (112) on podràs sol·licitar l'ajuda de la policia, guàrdia civil, servicis mèdics d'urgencias...



Com previndre la violència de gènere

Educar els xiquets i xiquetes, des de les edats més primerenques, en una cultura centrada en la resolució pacífica de conflictes, fomentar l'empatia i desenrotllar una autoestima equilibrada, són principis que afavorixen la desaparició dels perjuís de gènere que es donen ja des de l'escola. 

Eliminar al màxim els estereotips transmesos per la cultura patriarcal; per tant, ensenyar a "ser persona" en compte d'ensenyar a "ser home" o a "ser dona" i així desterrar mites com que l'agressivitat és un tret masculí, o al contrari, la submissió, el silenci, l'obediencia... són trets femenins, són objectius de la coeducació.



A més, es deu:
  • Evitar tot menyspreu cap aquells xics o hòmens que no s'adapten al model de masculinitat dominant. 
  • Evitar tot menyspreu cap aquelles xiques o dones que no s'acomoden al model de feminitat dominant. 
  • Ensenyar-los als xiquets i als hòmens a incorporar en les seues vides les vivències i expressió dels propis sentiments i emocions que enriquixen les seues relacions personals i així afavorir la resolució de conflictes sense recórrer a comportaments violents, per mitjà del diàleg, l'acord, la negociación... 
  • Desenrotllar una bona autoestima que capacite a xiquetes i xiquets per a adoptar una actitud resolta davant de la vinguda i els seus desafiaments, assumir responsabilitats i enfrontar-se amb seguretat als problemes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario