martes, 3 de diciembre de 2019

Dia internacional de les persones amb discapacitat

Hola amics! Hui és el dia internacional de les persones amb discapacitat i és per això que hui en el blog parlaré d'este tema.

El 3 de desembre com he dit,se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que en 1992 va disposar aquesta data l'Organització de Nacions Unides.

El lema d'enguany és Empoderar a les persones amb discapacitat. L'Agenda 2030 es compromet "no deixar a ningú darrere". I per a això cal garantir la seua integració i igualtat.



Tipus de discapacitat

No existix només un tipus de discapacitat sinó que podem trobar diferents classificacions en funció del tipus de problema en què es presenten dificultats. 

Així, podem establir diferents grans tipus de discapacitat:

  • Discapacitat física: Rep el nom de discapacitat física o motora a tot aquell tipus de limitació generada per la presència d'una problemàtica vinculada a una disminució o eliminació de capacitats motores o físiques. 
  • Discapacitat sensorial: La discapacitat sensorial fa referència a l'existència de limitacions derivades de l'existència de deficiències en algun dels sentits que ens permeten percebre el mig siga extern o intern.
  • Discapacitat intel·lectual: La discapacitat intel·lectual es definix com tota aquella limitació del funcionament intel·lectual que dificulta la participació social o el desenrotllament de l'autonomia o d'àmbits com l'acadèmic o el laboral, posseint un CI inferior a 70 i influint en diferents habilitats cognitives i en la participació social.
  • Discapacitat psíquica: Parlem de discapacitat psíquica quan estem davant d'una situació en què es presenten alteracions de tipus conductual i del comportament adaptatiu.
  • Discapacitat visceral: Este poc conegut tipus de discapacitat apareix en aquelles persones que patixen algun tipus de deficiència en algun dels seus òrgans, la qual genera limitacions en la vida i participació en comunitat del subjecte.
  • Discapacitat múltiple: Este tipus de discapacitat és la que es deriva d'una combinació de limitacions derivades d'algunes de les anteriors deficiències.



Objectius i conciliació

L'objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com conscienciar sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida. 

Pense que, encara que esta situació a evolucionat molt, encara estem molt lluny d'aconseguir tots els drets i igualtats en les persones amb discapacitat. Simplement amb la dada que el 30% de les persones amb discapacitat patix exclusió social, queda molt clar de tot el que queda per davant.

Tot el món hauria de tindre clar que, construir societats sostenibles depén de la inclusió, la participació i l'apoderament de tots, incloses les persones amb discapacitat. És una qüestió d'igualtat de drets i de dignitat

Per a aconseguir una societat realment inclusiva, un dels primers passos és lluitar contra els estereotips, prejuís i pràctiques nocives que afecten el col·lectiu de discapacitats.

També ho és posar en marxa campanyes de sensibilització pública, fomentar actituds receptives respecte a la discapacitat i oferir una imatge positiva del col·lectiu en mitjans de comunicació gràcies a celebracions com la del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Ademés és necessari transmetre a la societat com les persones amb discapacitat poden contribuir cap a un desenrotllament sostenible i inclusiu.

Per últim el llenguatge que utilitzem o certes paraules poden ser discriminatòries, per la qual cosa cal tindre un bo ús d'elles. 
Per a finalitzar vos deixe un vídeo tractant este tema.



No hay comentarios:

Publicar un comentario