martes, 10 de diciembre de 2019

Dia dels drets humans

Hola amics! Hui en dia 10 de desembre és el dia dels drets humans. Així hui parlaré d'este tema però més centrat en l'article 26 que esta dedicat a l'educació. Comencem!

Que és l'educació?

L'educació és el mig principal perquè totes les persones, xiquets i adults, puguen desenrotllar les seues capacitats, habilitats i participar activament en la societat. La realització del dret a l'educació permet lluitar contra la pobresa i la defensa de la resta de drets humans. poder defendre tots els drets que corresponen a cada persona.



L'article 26 de la Declaració Universal de Drets Humans proclama el dret a l'educació com un dret humà fonamental. L'article indica que l'escolarització primària de xiquets i xiquetes ha de ser obligatòria i gratuïta.

L'article 26:


  • "Tota persona té dret a l'educació. L'educació ha de ser gratuïta, almenys pel que fa a la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental serà obligatòria. La instrucció tècnica i professional haurà de ser generalitzada; l'accés als estudis superiors serà igual per a tots, en funció dels mèrits respectius." 
  • "L'educació tindrà com a objecte el ple desenrotllament de la personalitat humana i l'enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals; afavorirà la comprensió, la tolerància i l'amistat entre totes les nacions i tots els grups ètnics o religiosos, i promourà el desenrotllament de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau."
  • "Els pares tindran dret preferent a triar el tipus d'educació que haurà de donar-se als seus fills."



El dret a l'educació és una clara prova de la indivisibilitat i interdependència dels drets humans; ja que el seu desenrotllament obri les posades a altres drets, mentres que la seua negació dificulta o impedix la realització d'altres drets humans.


No hay comentarios:

Publicar un comentario