sábado, 21 de diciembre de 2019

Valoració de l'assignatura

Hola amics! Com esteu? Hui si que si ha arribat el dia i això vol dir que esta serà la meua última entrada. Espere que vos haja agradat tot el que he pujat i de la forma que ho he fet. 



Per un altre costat vaig hi ha parlar de la meua experiència amb esta assignatura i com l'he portat. La meua valoració és que és una assignatura que aprens sobre molts temes variats. Encara que el tema principal siga la introducció de les tecnologies en les aules i als xiquets, hi ha molts més temes que no coneixia. I també amb els vídeos introducció he aprés molts temes variats dies i celebracions que no coneixia i molts valors que transmeten eixos vídeos.




D'altra banda, volia comentar sobre les classes en línia. La meua sincera opinió és que preferisc les classes presencials, ja que interactues amb els companys i el professor i cregues un vincule de relació amb tots ells. Però, llevant aquest aspecte, pense que no han estat mal donar les classes d'esta manera. I per a no aclaparar-te amb tant temari el que has de fer és portar el tema al dia, que ha sigut el meu cas i per això no se m'ha fet costós. 


Bó sense més dilatació m'agradaria dir-vos feliç nadal i feliç any nou. 

Les meues felicitacions a esta assignatura.


martes, 17 de diciembre de 2019

Robòtica educativa

Hola amics! Hui hem arribat a l'última entrada que faré per aquest curs, la qual cosa espere que vos agrade molt i disfruteu d'ella. Comencem!

Els robots de sòl

En l'actualitat comptem amb diferents robots de sòl per a utilitzar en l'aula des de les etapes d'educació infantil. Estos robots estan dissenyats per a desenrotllar les capacitats elementals de la programació i les seues aplicacions de la robòtica educativa. 

Entre els beneficis més importants son: 
  • Lateralitat: Els alumnes tenen molt millor adquirida la distinció entre dreta i esquerra, tant pròpia com en espill. D'esta manera millora la seua escriptura i el seu posicionament en l'entorn. 
  • Raonament lògic: Gràcies al desenrotllament de seqüències lògiques els alumnes presenten una millora quant a raonament. 
  • Cooperatiu: Podem aconseguir que els xiquets adquirisquen des d'etapes primerenques l'acceptació de diferents rols en una tasca i aprenguen a respectar les opinions alienes. 
  • Espacial: Ja que tot el treball amb els robots es basa en seqüències desenrotllades en quadricules, el desenrotllament de la percepció espacial i la seua relació amb els espais pròxims dels alumnes es veu millorat.


Bee Bot



Zowi 


Dash and dot


Com iniciar a un xiquet/a en la programació

Quan ens plantegem ensenyar programació a un xiquet és necessari comentar que no ensenyarem ni les ferramentes professionals, ni amb els mètodes per als adults. Són xiquets, i per tant els seus coneixements i capacitats en molts àmbits són molt més limitats.

Dins de les dinàmiques desenrotllades en una aula d'Infantil, els docents poden aprofitar diferents moments per a introduir programació en Infantil. L'assemblea és un d'ells perquè en ella pot explicar, per exemple, per a què servixen els elements gràfics de l'aplicació que utilitzaran per a programar. A partir d'ací, es poden plantejar xicotets reptes que els alumnes resolen programant una seqüència d'accions. 

Cuando el grau dels estudiants ho permeta es pot incorporar els dispositius des dels que programar a la dinàmica del treball per rincones.



Títol d'educació en línea

Hola amics! com va la setmana? Esta serà la meua penúltima entrada i és per això que vos porte un tema que em ve molt de prop, és el tema de traure's el títol de d'educació però, no forma de presencial sinó en línea. Que penseu? esteu d'acord? A continuació vos done la meua opinió i el meu propi cas.

Les facultats d'Educació de les universitats catalanes

Aquesta setmana les universitats catalanes de les facultats d'educació han comunicat que rebutjaven la formació de magisteri en la modalitat de distància, la qual cosa ha provocat un gran polèmica ja que moltes més universitats si que l'oferixen i pensen que és una bona opció presentar esta modalitat, mentres que les universitats catalanes pensen que esta professió requerix el desenrotllament de "competencias relacionales" i "habilidades sociales" que només s'aprenen en una aula presencial i de forma online no es produïx.



El meu cas personal

El tema que vos estic comentant em ve molt de prop ja el títol superior de tècnic en educació infantil m'ho vaig traure de forma semipresencial. Se que no és el mateix el no presencial que semipresencial, però el que jo feia era només presentar-me als exàmens i tota la matèria me l'havia de preparar jo. La qual cosa és molt paregut. 
La meua opinió és que no ho recomane, esta molt bé per a la gent que té un treball o s'esta traient un altre títol al mateix temps com va ser el meu cas, però sincerament pense que és molt més difícil.



Respecte a l'estudi si que estic d'acord que al no tindre cap professor pendent teu et deixes més les coses i al final s'acaben acumulant i tens menys temps per a entregar-ho. Però això és des del meu cas perquè cada persona és distinta i pot ser que aquesta modalitat siga bona per a ells. 

Per un altre costat a l'hora d'estudiar és molt més difícil perquè al no anar a classe no tens les explicacions del professor, els exemples i cap apunt, per la qual cosa ho tens de fer el teu des dels apunts. 

I per a finalitzar, sobretot no participes i no et relaciones igual amb els teus companys, al final aquesta manera estes sola. La qual cosa pense es més difícil desenrotllar habilitats socials i les competències necessàries per a esta carrera. 

En conclusió estic d'acord que potser que en aquesta modalitat no desenrotlles tantes competències, però estes igual de qualificat que un persona que ho realitza de forma presencial. I per a les persones que té casos més difícils per a anar a classe directament esta molt bé per a poder continuar estudiant.



sábado, 14 de diciembre de 2019

La infoxicació

Hola amics! Hui anem ha parlar de la infoxicació, la qual cosa, és una cosa que ens afecta molt ja que la majoria utilitzem Internet. Per això parlaré dels símptomes i com podem evitar-ho. Anem allà!

La definició d'infoxicación seria la sobrecàrrega o excés d'informació originada per la profusió de continguts en la xarxa. 

La infoxicación es produïx perquè arrepleguem més quantitat d'informació de què realment és necessària, que de vegades ni s'ha sol·licitat ni resulta d'utilitat. La busca d'informació es fa amb l'ànim de comprovar que el que realment diem és cert o per a justificar la presa de decisions.

En Internet no para de créixer el volum d'informació, però això no implica que contribuïsca a agreujar el problema. D'ací que resulte important controlar el flux d'informacions.



Símptomes de la infoxicación 


  • Aclaparament o estrés per consumir un alt volum de dades. 
  • Donar per fet informacions que no estan contrastades. 
  • Addicció al consum de continguts en xarxes socials. 
  • Problemes per a crear una opinió pròpia sobre algun tema.    

Com evitar la infoxicación?

  • Tria poques i bones fonts d'informació: quan recorres a diverses el més probable és que t'acabes intoxicant. 
  • Forma't i crega el teu propi criteri: com més preparat estigues, més fàcil et resultarà construir el teu propi criteri sobre un tema i no creuràs la primera cosa que et diguen. 
  • Desconnectar ben sovint: realitza quelcom que no tinga res a veure amb el que estaves fent quan notes un cert bloqueig
  • Desactivar les notificacions de les aplicacions del mòbil: aconseguixen distraure'ns quan estem immersos en qualsevol activitat. Fixa uns horaris per a consultar-les. 
  • Filtra les teues connexions en xarxes socials: elimina aquells amics que només parlen d'assumptes que a tu no t'interessen o que fan spam d'un producte.


martes, 10 de diciembre de 2019

Internet com a medi d'informació, comunicació i aprenentatge

Hola amics! està serà de les meues ultimes entrades ja que estem en la recta final. Així que hui parlarem de l'Internet com a mitjà d'informació, comunicació i aprenentatge. És un tema que esta prou relacionat amb la majoria de les entrades que he publicat. Anem allà!


Internet com a medi de comunicació

Internet com a medi d'informació es pot definir com: 

  • Informació en quant que Internet integra una enorme base de dades amb informació multimèdia de qualsevol tipus i sobre qualsevol temàtica.
  •  Comunicació, en tant que constituïx un canal de comunicació a escala mundial, còmode i versàtil.



Internet com a medi per a la informació 

Internet té molta informació, per la qual cosa hem d'aprendre a classificar en informació certa, i la què no és.
Quant a l'ús d'Internet com a mitjà informatiu, en el següent quadro mostre els 4 perfils d'usuaris existents:




Internet com a medi d'aprenentatge

L'ús de les Tics en el sistema d'ensenyança es dóna accés a una educació no dependent, centrant-se en l'alumne i no basant-se per complet en el docent

El major avantatge d'estes tecnologies es dóna al trencar les barreres d'espai - temps dels llocs educatius, creant entorns virtuals on l'aprenentatge no residix en un lloc concret i l'educació no es delimita permetent interactivitat directa.



Dia dels drets humans

Hola amics! Hui en dia 10 de desembre és el dia dels drets humans. Així hui parlaré d'este tema però més centrat en l'article 26 que esta dedicat a l'educació. Comencem!

Que és l'educació?

L'educació és el mig principal perquè totes les persones, xiquets i adults, puguen desenrotllar les seues capacitats, habilitats i participar activament en la societat. La realització del dret a l'educació permet lluitar contra la pobresa i la defensa de la resta de drets humans. poder defendre tots els drets que corresponen a cada persona.



L'article 26 de la Declaració Universal de Drets Humans proclama el dret a l'educació com un dret humà fonamental. L'article indica que l'escolarització primària de xiquets i xiquetes ha de ser obligatòria i gratuïta.

L'article 26:


  • "Tota persona té dret a l'educació. L'educació ha de ser gratuïta, almenys pel que fa a la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental serà obligatòria. La instrucció tècnica i professional haurà de ser generalitzada; l'accés als estudis superiors serà igual per a tots, en funció dels mèrits respectius." 
  • "L'educació tindrà com a objecte el ple desenrotllament de la personalitat humana i l'enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals; afavorirà la comprensió, la tolerància i l'amistat entre totes les nacions i tots els grups ètnics o religiosos, i promourà el desenrotllament de les activitats de les Nacions Unides per al manteniment de la pau."
  • "Els pares tindran dret preferent a triar el tipus d'educació que haurà de donar-se als seus fills."



El dret a l'educació és una clara prova de la indivisibilitat i interdependència dels drets humans; ja que el seu desenrotllament obri les posades a altres drets, mentres que la seua negació dificulta o impedix la realització d'altres drets humans.


viernes, 6 de diciembre de 2019

El video a l'ensenyament i la formació

Hola amics! Com esteu? Hui anem ha parlar del vídeo en l'ensenyança, segur que heu sentit parlar o si sou de la meua dècada ho heu viscut en l'escola. Anem allà!

El vídeo és un element molt important que ens permet treballar i el que és més important relacionar imatge amb moviment i so. Este fet crida l'atenció de l'alumnat. 

És un dels mitjans que en els últims anys s'ha introduït amb més força en la societat en general i en l'escola en particular. Amb ell, es pot treballar una infinitat d'activitats didàctiques i educatives en les nostres aules.

Algunes dels avantatges i limitacions que té este mig són els següents: 

Avantatges: 

  • La possibilitat d'utilitzar-se en diferents nivells educatius
  • La facilitat de maneig. 
  • Permet l'aprenentatge del llenguatge de la imatge. 
  • Pot observar-se un número indefinit de vegades. 
  • La disminució progressiva del cost dels equips. 
  • La diversitat de funcions per a les que pot ser utilitzat.

Limitacions: 

  • Requerix posseir una mínima dotació instrumental. 
  • Pot afavorir la passivitat en l'alumnat. 
  • Requerix una formació específica, pel que fa al tècnic, al domini del seu llenguatge, i al seu disseny. 
  • L'existència de diferents formats i sistemes.


El vídeo podem utilitzar-ho de diferents formes: 

  • Com a transmissor de la informació.
  • Com a instrument motivador
  • Com a instrument d'avaluació. 
A més de saber les diferents utilitats que té el vídeo en l'ensenyança, és necessari conéixer les accions que hi ha realitzar en el visionat del vídeo.

Proposta d'activitat realitzada amb el visionat d'un vídeo



Mobile learning: mòbils, tauletes, e-Books

Hola amics! Hui parlarem de Mobile learning, mòbils, tauletes, e-Books. Sabeu que és? Vos explique a continuació i els seus avantatges i desavantatges de cada u. 

Què és exactament el mobile learning? 

El mobile learning es tracta d'aprendre mitjançant l'utilització de dispositius mòbils, aquestes són: mòbils, tablets, e-books.



Les tauletes

Les tauletes és un ordinador a mig camí entre un ordinador portàtil i una PDA.

AVANTATGES:
  • fàcil maneig
  • motivació
  • capacitat d'emmagatzematge.

DESAVANTATGES:
  • fragilitat
  • manca d'infraestructures tècniques.
  • incompatibilitat de les tauletes.
  • creació de documents.


e-Books

Es tracta de llibre en format digital.

AVANTATGES:
  • poc espai.
  • no es deterioren.
  • Barats i ràpids d'utilitzar.
  • llibretria a un clic.
  • ajustable.

DESAVANTATGES:
  • No són independents.
  • no necessiten un lector electrònic.
  • numeració de pàginas variada.
  • cansem la vista.
  • piorateria.


Mòbils

AVANTATGES:
  • Ampli volum d'informació
  • Informació actualitzada.
  • flexibilitza la informació
  • autonomia de l'estudiant.
  • Comunicació sincrònica.
  • nteractivitat de diferents àmbits.

DESAVANTATGES:

  • mínimes competècies tecnològiques.
  • aprenentatge autònom de l'alumnat.
  • Inversió de temps per part del docent.

jueves, 5 de diciembre de 2019

La competència digital dels alumnes

Hola amics! Hui anem ha parlar de les competències digitals i els alimnes, ja la ultima generació naix amb la tecnologia al seu abast i creix amb això. Anem allà!

Els centres educatius estan en un procés d'implementació de distints dispositius amb connexió a Internet a fi de desenrotllar la competència digital dels alumnes. 

D'altra banda, els nostres alumnes estan utilitzant tots estos dispositius des d'edats cada vegada més primerenques tant en l'horari escolar com en la seua vida quotidiana i els centres educatius, junt amb les famílies, tenen la responsabilitat de desenrotllar la competència digital dels alumnes.



En este sentit, és necessari identificar quins són els distints aspectes que cal cobrir perquè nostres alumnes adquirisquen la competència digital que el món actual requerix. El projecte europeu sobre competències digitals (EU Digital Competences Project) assenyala en el seu estudi que existixen 5 àrees en què se centra la competència digital: Informació, Comunicació, Creació de continguts, Seguretat i Resolució de problemes. Estes són les competències que hauran d'adquirir els nostres alumnes al llarg del període d'escolarització.



Hi ha 4 nivells de pla de desenrotllament de la competència digital dels alumnes durant la seua escolarització de la competència que es desenrotllen al llarg de la vida escolar: principiant, aprenen, usuari i usuari avançat.

En cada un dels nivells s'establixen tres àrees:

  • La connexió: que implica comprendre l'impacte i el potencial de l'ús de les TIC tant a nivell personal com dins de la societat.
  •  La seguretat: suposa desenrotllar estratègies personals per a un ús segur d'internet.
  • La responsabilitat: enfocada a comprendre, aplicar i promoure les directrius del bon ús d'internet per a afavorir les bones relacions entre els usuaris.


Boyan Slat vs Greta Thunberg

Hola amics! Hui vos porte un tema d'actualitat que ha donat molt de parlar aquestos dies, la contaminació i tot les conseqüències que esta donant en el planeta. Heu oïda parlar de Greta Thunberg? El més segur que si, i de Suren Slat? A continuació vos parle d'ells.

Greta Thunberg està de moda entre els cercles progres. Molta gent plena la seua vida amb la nova causa i els mitjans els han dit que és el que han de seguir. Ells  (que es creuen lliures però seguixen tot allò que els manen) obeïxen sense piular i consideren que esta xica, amb un transtorn mental greu, és una líder a seguir.

Però és evident que Thunberg és un producte del sistema, un producte de màrqueting molt ben fet i que ve de perles a les empreses del que es coneix com "economía verda" i que pretenen traure molts diners als governs i, per consegüent, als ciutadans."

Mentres que Bryan Slat, un jove que als 16 anys va inventar un sistema de neteja de plàstics en l'oceà. Un jove que sí que fa quelcom útil per al medioambiente però que no té el reconeixement que es mereix ni a nivell institucional ni en busques de Google.



Qui és Boyan Slat

Boyan Salt és un jove holandés que com he dit, ha ideat un sistema d'arreplega de plàstics del mar i la seua gran barrera ha aconseguit els primers èxits arreplegant plàstics de l'oceà Pacífic, entre Hawaii i Califòrnia (EUA) . Després dels primers assajos fallits, ja es pot retirar fem amb un sistema reforçat i duplicat, segons la fundació The Ocean Cleanup, promoguda pel propi Vogixen Slat.

Boyan Slat va començar a idear en 2012 la construcció d'una gran barrera amb què es poguera arreplegar les enormes quantitats de plàstic dels oceans de tot el món. 

The Ocean Cleanup ha explicat que es va llançar el sistema al juny en el port de Vancouver i que ha sigut un èxit. La fundació ha assegurat que amb esta barrera es poden arreplegar des de plàstics visibles, grans xarxes fantasmes associades a la pesca i també microplàstics.




martes, 3 de diciembre de 2019

La realitat augmentada

Hola amics! Heu escoltat alguna vegada de la realitat augmentada? I la realitat virtual? I este tipus de tecnologia aplicada a l'educació? Hui en parlarem d'aquest tema, a vore que vos pareix.

Què és la realitat augmentada

La realitat augmentada és la tecnologia que permet incorporar dades virtuals (text, àudio, vídeo, multimèdia, etc...) a partir d'un objecte del món real. Per a això, necessitem un dispositiu (mòbil, tablet, portàtil, ...) amb una cambra , un programari que processa la informació, uns activadors de realitat augmentada i una pantalla on mostrar la imatge real junt amb les dades recuperats. 

Cal distingir entre realitat virtual i realitat augmentada, mentres que en el primer cas ens submergim en un món virtual que ens genera un ordinador, en la realitat augmentada ens servim del món virtual per a ampliar la informació del món real, interactuant amb ella.



La realitat augmentada un instrument de suport en l'educació

La realitat augmentada encaixa a la perfecció com a ferramenta de suport a la formació. 

Amb la RA podem eixir de l'aula i aprendre del que veiem, es tracta d'un concepte diferent d'aprenentatge basat en el descobriment. De la mateixa manera és una ferramenta molt útil dins en la classe, ajuda a reforçar i assentar els coneixements, per mitjà de la visualització de models 3D



Un altre exemple pràctic de com usar la realitat augmentada en l'educació són els llibres de text que incorporen marcadors.



Siga com siga, és indiscutible la gran utilitat que este tipus de tecnologies té en el sector de la formació, potser les pròximes reformes educatives hagueren de tindre més en compte este tipus d'avanços per a millorar la qualitat de l'educació.

Què opineu?

Dia internacional de les persones amb discapacitat

Hola amics! Hui és el dia internacional de les persones amb discapacitat i és per això que hui en el blog parlaré d'este tema.

El 3 de desembre com he dit,se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que en 1992 va disposar aquesta data l'Organització de Nacions Unides.

El lema d'enguany és Empoderar a les persones amb discapacitat. L'Agenda 2030 es compromet "no deixar a ningú darrere". I per a això cal garantir la seua integració i igualtat.



Tipus de discapacitat

No existix només un tipus de discapacitat sinó que podem trobar diferents classificacions en funció del tipus de problema en què es presenten dificultats. 

Així, podem establir diferents grans tipus de discapacitat:

  • Discapacitat física: Rep el nom de discapacitat física o motora a tot aquell tipus de limitació generada per la presència d'una problemàtica vinculada a una disminució o eliminació de capacitats motores o físiques. 
  • Discapacitat sensorial: La discapacitat sensorial fa referència a l'existència de limitacions derivades de l'existència de deficiències en algun dels sentits que ens permeten percebre el mig siga extern o intern.
  • Discapacitat intel·lectual: La discapacitat intel·lectual es definix com tota aquella limitació del funcionament intel·lectual que dificulta la participació social o el desenrotllament de l'autonomia o d'àmbits com l'acadèmic o el laboral, posseint un CI inferior a 70 i influint en diferents habilitats cognitives i en la participació social.
  • Discapacitat psíquica: Parlem de discapacitat psíquica quan estem davant d'una situació en què es presenten alteracions de tipus conductual i del comportament adaptatiu.
  • Discapacitat visceral: Este poc conegut tipus de discapacitat apareix en aquelles persones que patixen algun tipus de deficiència en algun dels seus òrgans, la qual genera limitacions en la vida i participació en comunitat del subjecte.
  • Discapacitat múltiple: Este tipus de discapacitat és la que es deriva d'una combinació de limitacions derivades d'algunes de les anteriors deficiències.



Objectius i conciliació

L'objectiu és promoure els drets i el benestar de les persones amb discapacitat en tots els àmbits de la societat, així com conscienciar sobre la seua situació en tots els aspectes de la vida. 

Pense que, encara que esta situació a evolucionat molt, encara estem molt lluny d'aconseguir tots els drets i igualtats en les persones amb discapacitat. Simplement amb la dada que el 30% de les persones amb discapacitat patix exclusió social, queda molt clar de tot el que queda per davant.

Tot el món hauria de tindre clar que, construir societats sostenibles depén de la inclusió, la participació i l'apoderament de tots, incloses les persones amb discapacitat. És una qüestió d'igualtat de drets i de dignitat

Per a aconseguir una societat realment inclusiva, un dels primers passos és lluitar contra els estereotips, prejuís i pràctiques nocives que afecten el col·lectiu de discapacitats.

També ho és posar en marxa campanyes de sensibilització pública, fomentar actituds receptives respecte a la discapacitat i oferir una imatge positiva del col·lectiu en mitjans de comunicació gràcies a celebracions com la del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Ademés és necessari transmetre a la societat com les persones amb discapacitat poden contribuir cap a un desenrotllament sostenible i inclusiu.

Per últim el llenguatge que utilitzem o certes paraules poden ser discriminatòries, per la qual cosa cal tindre un bo ús d'elles. 
Per a finalitzar vos deixe un vídeo tractant este tema.



domingo, 1 de diciembre de 2019

El Podcast

Hola amics! Com va la setmana? Hui vos porte un tema interessant que va sorgir en el segle XIX, el Podcast. Comencem!

Que és un podcast

La paraula «podcast» està formada per dos components. La primera part de la paraula («pod») prové d'Apple iPod, mentres que la segona part, del terme anglés empleat per a les emissions de ràdio «broadcast». 

No obstant això, no has de tindre un dispositiu d'Apple per a escoltar un podcast. Pot fer-se des de qualsevol dispositiu, ja siga iPhone, iPod, Android o, inclús, un reproductor de MP3

Pots considerar que un podcast és una gravació de ràdio digital que està disponible quan tu vullgues. En la majoria dels casos, compten amb un o més locutors que parlen o debaten sobre un determinat tema.



Caracterítiques del Podcast

  • El podcast permet difondre continguts de forma simple sobre la plataforma web en àudio. 
  • El podcast permet dirigir-se a un públic específic o bé delimitat: Gràcies a la naturalesa d'Internet és possible aconseguir de forma pròxima a públics reduïts o amb interessos específics. 
  • El podcast permet entregar contingut de forma regular i periòdica. La lògica d'emisión/suscripción en la que es basa el podcasting, facilita la generació i entrega de continguts de forma periòdica i regular.

Diferències del podcast i la ràdio